Το τσάι του βουνού όλοι το γνωρίζουμε, όλοι έχουμε δοκιμάσει ένα φλιτζάνι.
Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρόφημα αυτό από την αρχαιότητα. Αναφορές για το φυτό αυτό και τις θεραπευτικές ιδιότητες του, βρίσκουμε σε κείμενα του Θεόφραστου (372-287 Π.Χ.) αλλά και του Διοσκουρίδη τον πρώτο αιώνα Μ.Χ...
Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια Χειλανθών (lamiaceae) στο γένος Sideritis. Ευδοκιμεί σε πολλές βαλκανικές χώρες, Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία. Φυτρώνει σε μεγάλο υψόμετρο - συνήθως πάνω από τα 1.000 μέτρα – αγαπάει τα πετρώδη εδάφη, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στης σκληρές καιρικές συνθήκες και στη λειψυδρία. Του αρκεί λίγο χώμα και ελάχιστη βροχή για να αναπτυχθεί, γι’ αυτό το συναντάμε ακόμα και σε κοιλώματα και εσοχές βράχων.
Καλύτερη εποχή για την συγκομιδή του είναι τα μέσα Ιουλίου με αρχές Αυγούστου όταν το φυτό βρίσκετε σε πλήρη ανθοφορία. Αποξεραίνεται και φυλάσσετε δεμένο σε μικρά δεματάκια σε σκιερό μέρος, κρεμασμένο μακριά από της ακτίνες του ηλίου που μπορούν να το αλλοιώσουν.
Στο εξωτερικό είναι γνωστό με την ονομασία “Greek Mountain Tea” (Ελληνικό βουνίσιο τσάι) και “Shepherd's Tea” (Το τσάι του βοσκού). Ενώ στην Ελλάδα μπορεί κανείς να το βρει παντού και η τιμή πώλησής του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή δεν υπάρχει σοβαρή εμπορική εκμετάλλευση και εξαγωγή του στο εξωτερικό, παρόλα αυτά μπορεί κανείς να το προμηθευτεί σε ειδικά καταστήματα για μεσογειακή κουζίνα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν έλληνες μετανάστες που θέλουν να κρατήσουν επαφές με τις ρίζες τους.
Σε αντίθεση με το Ασιατικό τσάι που για την παρασκευή του απαιτούνται θερμοκρασίες νερού χαμηλότερες από τους 100 βαθμούς Κελσίου, το ελληνικό βουνίσιο τσάι χρειάζεται να βράσει για μερικά λεπτά ώστε να απελευθερώσει τα πολύτιμα συστατικά του στο νερό. Δύο, τρία κλωναράκια αρκούν για μια κούπα ροφήματος με πλούσιο άρωμα και χρυσαφένιες αποχρώσεις.
Οι Κωσταραζινοί ξέρουν από παλιά ότι ένα φλιτζάνι βουνίσιο τσάι κάθε πρωί αποτελεί ασπίδα του οργανισμού και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Το τσάι αυτό μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης καθώς και αναταραχές στο πεπτικό σύστημα.
Δεν περιέχει τεΐνη και δεν διεγείρει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου με αποτέλεσμα να μπορούμε να το απολαύσουμε και το βράδυ, χωρίς κίνδυνο να μας προκαλέσει αϋπνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου